Zastanawiasz się, jak wygląda naprawdę dobra i skuteczna dieta odchudzająca? Nie wiesz, czym kierować się przygotowując plan żywieniowy, który zaowocuje spadkiem masy ciała? Oto kilka ważnych informacji, dzięki którym wreszcie schudniesz.

Dobra dieta na odchudzanie

Skuteczna dieta redukcyjna wymaga zmniejszenia dotychczasowej podaży kalorii w spożywanych posiłkach. Dzięki temu unikniesz ich odkładania się w formie nowej tkanki tłuszczowej, a jednocześnie zmotywujesz swój organizm do spalania tej, która została zaklasyfikowana jako „nadprogramowa”. Pamiętaj jednak, że prawidłowa dieta odchudzająca to nie głodówka.

Podstawowe zasady diety na odchudzanie

  • każdego dnia jedz pięć posiłków, najlepiej co trzy godziny, o stałych porach; ostatni zjadaj nie później niż na dwie i pół godziny przed snem,
  • każdemu posiłkowi powinny towarzyszyć warzywa – im mniej przetworzone, tym lepiej,
  • codziennie wypijaj 1,5-2 litra niegazowanej wody mineralnej, najlepiej pij ją co kwadrans małymi łykami,
  • owoce możesz jeść 1-2/dziennie, nie później niż w porze podwieczorku.

Ważne produkty:

  • Zielona herbata – zawiera katechiny, które przyspieszają metabolizm, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejszają apetyt.
  • Kawa – kofeina obniża poczucie głodu.
  • Pieprz cayenne, imbir – zawiera kapsaicyny, które pobudzają metabolizm, krążenie krwi, redukują apetyt i odkładanie tłuszczu w organizmie. 
  • Cynamon, kurkuma – rozgrzewają, stabilizują poziom insuliny, przyspieszają metabolizm.
  • Owoce cytrusowe – zawarta w nich witamina C wpływa na wytwarzanie L-karnityny i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • Owoce morza – jod reguluje pracę tarczycy, korzystnie wpływa na termoregulację, usprawnia pracę układu krwionośnego.
  • Ryby – nienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą uczucie sytości, wyrównują wydzielanie insuliny i minimalizują skłonność do tycia.
  • Produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu – zawarty w nich wapń przyspiesza rozbijanie tkanki tłuszczowej znajdującej się pod skórą.
  • Ocet jabłkowy – kwas jabłkowy minimalizuje wchłanianie tłuszczu z pokarmu. Można go stosować jedynie w szczególnych sytuacjach, jak na przykład imprezy rodzinne.