Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Ważne, by to popularne warzywo było odpowiednio ugotowane. Dowiedz się, jak długo gotować ziemniaki oraz od czego dokładnie zależy czas gotowania ziemniaków.

Gotowanie ziemniaków – ile powinno trwać?

Pozornie wszyscy wiemy, jak należy gotować ziemniaki. Tak naprawdę jednak często popełniamy błędy w tej prostej czynności – zdarza się, że na nasze stoły trafiają ziemniaki niedogotowane lub zbyt miękkie, które “rozsypują się” przy dotknięciu widelcem… Aby ziemniaki były odpowiednio ugotowane, powinny być zanurzone w całości we wrzącej wodzie przez czas od 15 do 20 minut. Ważne jest to, że czas ten odliczamy od chwili, w której woda, do której wrzucimy ziemniaki (całe lub w cząstkach), zacznie ponownie wrzeć.

Wodę do gotowania ziemniaków powinniśmy lekko osolić – niestety, warzywa te tracą część smaku podczas gotowania w wodzie… Jeżeli lubimy, możemy dodać do garnka również jedną lub dwie łyżeczki masła lub zioła, takie jak bazylia, tymianek lub pietruszka. Ugotowane ziemniaki należy szybko wyjąć z wody – w przeciwnym razie mogą zmięknąć i stracić swój smak.

Czas gotowania nie zawsze taki sam

To, ile należy gotować ziemniaki, zależy od kilku czynników. Po pierwsze, dłużej gotuje się ziemniaki w całości, niż w kawałkach – ciepło potrzebuje więcej czasu, aby „dostać się” do środka warzywa. Zwykle krócej gotują się także ziemniaki młode. Kiedy ziemniaki mają posłużyć do przygotowania puree lub babki ziemniaczanej, możemy gotować je nieco dłużej – zależy nam wówczas na ich miękkości.

Oczywiście, szybkość gotowania ziemniaków będzie także zależna od tego, na jakim palniku umieścimy garnek. Trzeba zawsze pamiętać o tym, że zjedzenie surowego ziemniaka może być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych – dlatego zawsze przed wyjęciem ziemniaków na talerz, należy za pomocą wykałaczki lub widelca sprawdzić, czy są one już gotowe.

Odpowiednio ugotowane ziemniaki stają się cennym dodatkiem do wielu dań. Latem możemy cieszyć się smakiem młodych ziemniaczków z dodatkiem masła i pietruszki.