Trzymanie się zdrowej diety może być trudne, szczególnie wtedy, kiedy dopiero zaczynamy swoją przygodę z prawidłowymi nawykami żywieniowymi.

Brak czasu na wszystko sprawia, że łatwo ulec pokusie jedzenia byle by zjeść. Jak zatem zadbać, aby w naszym menu dominowały zdrowe posiłki spożywane o regularnych porach? Niezbędne będzie tutaj sprytne ich planowanie i przygotowywanie.

Przygotowanie posiłków na zapas

Określane z angielskiego “meal prep”, przygotowanie posiłków na zapas pozwala ograniczyć czas spędzany „przy garach”, a także zminimalizować ilość sprzątania. Ale nie to jest najważniejsze. Główną zaletą tej metody jest fakt, że kiedy masz już gotowe zdrowe potrawy to nie ulegasz zamianie ich na fast foody i przekąski, bo przecież nie zmarnujesz dobrego jedzenia, w którego przygotowanie włożyłeś czas, pieniądze, a nie kiedy i swoje serce. Prawdopodobnie na początku będzie Ci to zajmowało sporo czasu, ale jak ze wszystkim – to kwestia wprawy. Dlatego nie zniechęcaj się. Twoje zdrowie i dobre samopoczucie jest tego warte. Ty jesteś tego wart!

Skąd brać pomysły na zdrowe dania?

Dla wielu osób to brak pomysłu na posiłki stanowi największy problem. A przecież to pierwszy krok, jaki musisz wykonać, bo nie sposób przygotować posiłku, kiedy nie wie się, co to ma być. A przecież źródeł inspiracji jest mnóstwo – wystarczy, że zastanowisz się, co chcesz/powinieneś zjeść. Wpisz w wyszukiwarkę słowa klucze połączone plusami, dodaj do tego „zdrowe dania” i – internet zasypie Cię propozycjami.

Wszystkie potrawy, które chcesz teraz lub później przyrządzić zapisz na kartce i pogrupuj w kategorie w zależności od rodzaju posiłku – od śniadań po kolacje. Kiedy osiągniesz już odpowiednią ilość potraw na kilka dni, zrób tabelkę – taką jak plan lekcji: na górze zapisz dni tygodnia, a kategorie posiłków.

Teraz wypełnij ją tak, aby dania z podobnymi składnikami były obok siebie. Dzięki temu nie będziesz marnować składników i ryzykować, że coś się popsuje. Możesz na przykład urządzić sobie „dzień z…” a w kolejnym dniu wybierz coś, co uzupełni Twoje menu o wartości, których mogło być za mało w poprzednim. Przygotuj listę potrzebnych produktów, sprawdź, co masz, a czego Ci brakuje. Teraz możesz iść na zakupy.

Zdrowe posiłki – przygotowanie 

Kiedy masz już wszystkie składniki, pora przystąpić do przygotowywania dań. Możesz zrobić to zadaniowo: najpierw obierz i pokrój wszystkie warzywa. Wszystkie ziarna możesz ugotować razem. Używaj dużych blach do piekarnika, aby móc jednocześnie upiec kilka rzeczy. Taka organizacja pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ale również przyczynia się do minimalizacji bałaganu i obniżenia rachunków za media.

Do krojenia użyj ostrych noży – nie trać czasu na frustrację wynikającą z nieudanych prób pokrojenia twardych produktów! Naostrzenie noży kuchennych ułatwiają elektryczne ostrzałki, które z powodzeniem moga być stosowane nawet w punktach gastronomicznych.

Kiedy Twoje zdrowe dania są gotowe, zapakuj je do odpowiednich pojemników lub słoików. Pozwól im zupełnie wystygnąć a następnie wstaw do lodówki. Dla ułatwienia późniejszego „pobierania porcji” możesz do nich przykleić karteczki z dniem i nazwą posiłku. I zdrowe jedzenia na kilka dni gotowe!