To, jak zachowujemy się przy stole, wiele mówi o naszej kulturze osobistej. Poznaj zatem podstawowe zasady zachowania się przy stole, aby w przyszłości nikt nie zarzucił Ci, że nie znasz dobrych manier!

Jemy w ciszy

Mlaskanie czy siorbanie to chyba najbardziej jaskrawe przejawy złego zachowania przy stole. Zawsze starajmy się zatem jeść cicho. Nawet zbyt głośne chrupanie uważane jest za niekulturalne (choć, oczywiście, czasem bardzo trudno jest go uniknąć).

Nie kładziemy łokci na stole

“Rozpychanie się” przy stole jest wysoce niewskazane podczas rodzinnych czy towarzyskich spotkań. Łokie powinniśmy więc trzymać blisko siebie, nie opierając ich o stół – w ten sposób unikniemy potrącenia naszych towarzyszy.

Podnosimy łyżkę lub widelec do ust

Czasami, kiedy potrawa ma płynną konsystencję, mamy odruch, aby pochylić się nad łyżką lub widelcem. Takie zachowanie jest jednak niezgodne z zasadami etykiety – to łyżka czy widelec muszą zostać uniesione w kierunku ust, nigdy odwrotnie!

Nakładamy sobie niewielkie porcje

Osoby, które nakładają sobie pełne talerze jedzenia, raczej nie uchodzą za dobrze wychowane. Dobre maniery przy stole wymagają tego, by jeść z apetytem, ale także z umiarem. Jeśli jakieś danie bardzo nam smakuje, możemy wziąć sobie dokładkę – jest to lepsze rozwiązanie, niż jednorazowe nałożenie sobie kilku łyżek sałatki czy makaronu.

Nie wstajemy od stołu, do czasu aż wszyscy zjedzą

Oczywiście, savoir vivre przy stole obowiązuje podczas każdego spotkania przy posiłku – jednak wtedy, kiedy znajdujesz się na przykład na przyjęciu weselnym, możesz wstać od stołu, by udać się chociażby na parkiet. Ważne jest jednak, by nie robić tego w wyjątkowo ważnych momentach – na przykład przy wznoszeniu toastu.

Serwetka na kolanach

W wielu bajkach czy filmach jedzące osoby mają w zwyczaju umieszczanie serwetki przy szyi, co wygląda podobnie do zakładania dziecięcego śliniaczka. Jest to jednak faux pas – serwetkę należy rozłożyć sobie na kolanach, aby uniknąć zabrudzenia dolnych części garderoby.